Nederland Bulwijn.nl Belgian: Bulwijn.be Bulwijn.be
ALL OVER EUROPE
Quick and safe delivery

In the Press: Bulgaria On Its Way To the Future

The Wine & Food Association | Wine Tasting Journal | Jan 2017
Text and tasting notes: Kyra van Lissum

Vorig jaar schreven we in Proefschrift uitgebreid over de stand van zaken in wijnland Bulgarije. Naar aanleiding van een bezoek aan de wijnbeurs DiVino in Sofia concludeerden we dat er de afgelopen jaren zeker vooruitgang is geboekt. Ons bezoek aan het wijnconcours in Plovdiv eerder dit jaar bevestigde dat. De goedkope, makkelijke, fruitige wijnen waarmee de Bulgaarse wijnindustrie in de vroege jaren negentig wereldwijd scoorde, maken plaats voor serieuze kwaliteitswijnen in het middensegment.

Maar ook blijkt dat de richtingenstrijd die na de privatisering de kop op stak nog altijd niet is beslecht. Voor veel producenten gaat kwantiteit nog boven kwaliteit en aan de ene kant wordt er veel geëxperimenteerd met uiteenlopende internationale druivenrassen, terwijl er aan de andere kant – gelukkig – ook steeds meer wijnmakers overtuigd zijn van het potentieel van inheemse rassen als de rubin, de dimyiat en vooral de mavrud. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat met name een nieuwe generatie wijnmakers beseft dat een goede wijn tot stand komt in de wijngaard en niet in de vinificatiekelder.

Zagreus Winery

DIn 1998 zijn de wijngaarden geplant en dit wijnhuis is opgericht in 2002. In totaal omvat het domein 120 hectare. De rode druivenrassen zoals mavrud, cabernet sauvignon, syrah en merlot zijn hier te vinden. De laat rijpende mavrud heeft twee klonen: een grote en een kleine. Deze worden vaak samen gemixt wat tot betere resultaten leidt in de wijn. Met mavrud wordt er ook witte wijn gemaakt. Naast rode wijnen maken ze ook witte wijnen, zoete wijnen en rosés. Er wordt hier de laatste drie jaar gewerkt met Bulgaars hout. Ze proberen zo min mogelijk houtinvloed in de wijnen te krijgen, dus ze gebruiken medium toasting. Er worden hier zowel blends als monocepagewijnen gemaakt. Vroeger was de dimyiat druif heel veel aanwezig in dit land, maar niemand deed er wat mee. Zagreus Winery wil wel met deze druif werken. Momenteel hebben zij twee vaten wijn hiervan en willen ze kijken hoe de consumenten op de wijn reageren voordat ze er meer of minder wijnen van maken.

Proefnotities Zagreus Winery

 

VINICA MAVRUD BIO ZAGREUS 2013
/from dried grapes/

8+

"Mavrud, biologisch, druiven drogen 2 maanden in de buitenlucht, 12 maanden rijping in nieuw Bulgaars eikenhout; heel veel kleur, donkere fruittonen, mooie zuren, goed sap, opwekkend, fraîcheur, goed versmolten, kruidige onderlaag, hout is goed opgenomen, veel lengte."

VINICA Mavrud BIO /from dried grapes/ ...

 

 

 

NOBLE Mavrud Natural Sweetness 2012

8

"Mavrud; donkerrood uiterlijk, geurwaaier van rozijnen en krenten, goed sap, mooie zuren, doordrinkbaar, kruidige onderlaag, mooie concentratie, goed samengesteld, puur en schoon, veel lengte"

NOBLE Mavrud Natural Sweetness ...

 

 

 

Zagreus Tiara Dimyat 2015

8+

"Dimyat, biologisch geteeld; lichtgeel uiterlijk, fijne geur, wit tropisch fruit, strak en rijp, goede fraîcheur, mooie concentratie, opwekkend door citruszuren, schoon van smaak, veel lengte met bittertje op het einde"

Zagreus Tiara Dimyat ...

 

 

 

Source: 
The Wine & Food Association
http://www.thewinesite.nl

HOW TO PAY

NEW LOWER SHIPPING COSTS
 
NL & BE & DE
≥ 12 bottles - free of charge!
*mixed cases considered as 1 bottle
Featured
Plovdiv in Bulgaria - European Capital of Culture 2019

Plovdiv is the first Bulgarian city to take on the mantel of European Capital of Culture. This beautiful Bulgarian city of Plovdiv is also one of the oldest in Europe. The slogan of the city is 'Antique and Eternal'. Located in south-central Bulgaria, Plovdiv is not only an important administrative, industrial and cultural centre, with many universities, various colleges, institutes and museums, but also the birthplace of lots of great wines.

...
Bulwine goes a step further ...

Copyright ©2021 Bulwine.com
Created by Be Easy Web Design